VPS vs. VPN

VPN vs. VPS

Olet saattanut törmätä kirjainyhdistelmiin VPS ja VPN, ja niiden vastakkainasetteluun – VPS vs. VPN. Mitä nämä kirjainyhdisteet tarkoittavat, ja milloin niitä tarvitaan?

VPS ja VPN ovat erilaisia tietoliikenneyhteyksiä

VPS ja VPN ovat erilaisia tietoliikenneyhteyksiä. VPS on lyhenne Virtual Private Server -palvelusta. Silloin koko palvelin on yrityksen tai esimerkiksi yhteisön käytössä. Virtuaalipalvelimen omistaminen tarkoittaa, että resursseja ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa. Lopputulos on sama, kuin toimijalla olisi ikioma dedikoitu palvelin, mutta nyt puhutaan virtuaalisesta palvelimesta.

Virtuaalinen palvelin tarkoittaa sitä, että asiakas omistaa palasen suuremmasta fyysisestä palvelimesta, mutta tuo osanen on varattu asiakkaan käyttöön. Hän saa pääkäyttäjän (root) oikeudet, ja voi asentaa haluamansa käyttöjärjestelmän. Fyysisen palvelimen omistaja pitää huolen taustatöistä, kuten emopalvelimen ylläpidosta ja vakauden sekä nopeuden takaamisesta. 

VPN viittaa Virtual Private Networkiin eli yksityiseen tietokoneverkkoon, jossa pitäisi olla tarvittavat suojaustoimenpiteet, jotta sitä voitaisiin käyttää suojaamattomissakin verkoissa. VPN:n avulla voi jakaa yksityisiä tietoja ilman riskiä siitä, että tiedot päätyvät vääriin käsiin. VPN on ollut aikaisemmin lähinnä yritysten ja viranomaisten käytössä, mutta yhä useampi kuluttaja suosii nykyään VPN-yhteyttä – voihan sen avulla päästä käsiksi esimerkiksi vain ulkomailla jaossa oleviin elokuviin. VPN tekee sinusta ja tietokoneestasi salatun ja anonyymin. Ongelmana on kuitenkin se, että voit saada viruksia ja haittaohjelmia, roskapostista puhumattakaan.

Miten hankkia VPN?

Voit rakentaa oman VPN-palvelimesi, jolloin sinulla on samantapainen mahdollisuus päästä käsiksi kotiverkkoosi riippumatta siitä, missä olet. Kyseessä on samanlainen prosessi kuin mitä yritykset ja valtion viranomaiset käyttävät päästääkseen etätöissä olevat työntekijänsä toimistoverkkoonsa. Yritysten ja viranomaistahojen IT-vastaavilla on riittävät valmiudet luoda turvallinen etäyhteys – onko sinulla?

Voit alkaa oman elämäsi VPN-asiantuntijaksi, jos sinulla on riittävää teknistä tietämystä – tai jos et arvosta liikaa yksityisyyttäsi. VPN-yhteyden rakentaminen vaatii myös aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos koet tarvitsevasi VPN-yhteyden mutta et ole varma omista kyvyistäsi, käy esimerkiksi osoitteessa vpnyhteys.org. Kolmannen osapuolen tarjoama VPN-palvelu yhdessä räätälöityjen VPN-sovellusten kanssa on turvallinen ja luotettava ratkaisu kaikkiin laitteisiin, mitkä haluat suojata. Jatkossa voi päättää oman sijaintisi niin Facebookissa kuin muuallakin netissä. 

Onko VPN laillinen?

Kun käytät VPN-yhteyttä, kukaan ei voi seurata toimintaasi verkossa, eikä sinua voida jäljittää. Tämä saattaa houkutella rikollisella mielenlaadulla varustettuja ihmisiä, mutta VPN sinänsä ei ole mitenkään laiton. On olemassa maita, joissa netin käyttöä valvotaan ja rajoitetaan, eivätkä ne siksi ehkä hyväksy VPN-yhteyden käyttämistä, mutta Suomi ei näihin maihin kuulu. On sinun vastuullasi, mitä VPN-yhteytesi avulla teet – kiinnijäämisen riski on aina olemassa, vaikka toimisitkin netissä anonyymisti.

Miksi ei kannata valita ilmaista VPN-yhteyttä?

Ilmainen VPN saattaa kuulostaa houkuttelevalta, mutta laita jäitä hattuun. Ilmaisen VPN-yhteyden tarjoajia ei paljoa kiinnosta yksityisyytesi. On mahdollista, että palvelun tarjoaja myy kaikki tietosi eteenpäin. Varaudu myös hitaaseen ja tökkivään yhteyteen.

Maksullinen VPN (joihin voi saada ilmaisia tutustumisjaksoja) on paras valinta. Maksullisissakin VPN-yhteyksissä on eroja – valitse nopein, turvallisin, yksityisin ja parhaalla takuulla varustettu yhteys. Tarkasta myös sen, monellako laitteella pääset palvelua käyttämään, toimiiko palvelu hyvin kaikilla laitteilla, voitko siirtää sijaintisi ihan minne haluat ja millaista asiakaspalvelua palveluntarjoaja tarjoaa.

Miten hankkia VPS?

VPS

Jos sinulla ei ole tarvetta isoille projekteille, voit hankkia VPS-verkkohotellin. VPS-hosting sopii esimerkiksi pienyrityksen pienten kotisivujen julkaisuun. Mitä enemmän maksat webhotellista kuukaudessa, sitä enemmän suoritintehoja, tallennustilaa ja muistia saat. Jaat siis saman VPS-palvelimen monien muiden kanssa. Nopea googletus kertoo, millaisia VPS-verkkohotelleja tällä hetkellä on tarjolla. Samoin kuin VPN:n kanssa, kannattaa kiinnittää huomiota webhotellin nopeuteen, toimintavarmuuteen, hintaan, asiakaspalveluun ja palveluntarjoajan tarjoamaan yksityisyyteen. Katso, voitko saada SSL-suojauksen kaupan päälle, tai laskeeko hinta maksamalla vuoden maksut kerralla.

Mikäli aiot rakentaa isomman verkkosivuston, tarvitset oman virtuaalipalvelimen eli VPS:n. Jälleen kerran, netin hakukoneet ovat parhaat ystäväsi, kun etsit sopivaa palveluntarjoajaa. Kannattaa kysyä tarjoa useammalta toimijalta, niin löydät nopeimman, luotettavimman ja turvallisimman virtuaalipalvelimen. Perusratkaisuunkin tulee yleensä 24/7-päivystys, jotta saat apua kaikkiin mahdollisiin ongelmiin välittömästi. Voit neuvotella myös kokonaisratkaisuista, jolloin saat VPS:n lisäksi esimerkiksi palomuuripalvelut. Yksi vaihtoehto on ulkoistaa koko IT-puoli.

Jää tämä artikkeli

Facebook
Twitter