Vinkit hyvään talouden hallintaan

Yrittäjä

Harva on niin onnellisessa asemassa, että voi ostaa vaatteita, ruokaa tai esimerkiksi ravintola-annoksia hintalappuun vilkaisematta. Vielä harvemmassa ovat he, jotka voivat ostaa autoja, lomamatkoja tai esimerkiksi timanttikoruja hinnasta piittaamatta. Valtaosa meistä ihmettelee tyhjää tiliään loppukuusta, ja paikkaa tilannetta luottokortilla tai pikavipillä – tai pureskelee kynsiään seuraavaan palkkapäivään asti. 

Tilin tyhjeneminen ennen palkkapäivää ei välttämättä ole merkki huonosta taloudenhallinnasta. Matalapalkka-aloilla tai osa-aikatyössä ei pääse rikastumaan, vaikka kuinka yrittäisi. Jos työpaikkaa ei ole mahdollista vaihtaa eikä tuntimäärää syystä tai toisesta voi lisätä, on ainut tapa venyttää penniä vielä entisestään. Lue tästä muutama vinkki taloudenhallinnan tehostamiseen. 

Kaikki lähtee budjetin laatimisesta

Kaikki lähtee budjetin laatimisesta. Netistä löytyy valmiita budjettipohjia vaikka millä mitalla, mutta budjetin voi tehdä vaikka ruutupaperille. Lomakkeen ylälaitaan merkitään kuukauden tulot tai niiden keskiarvo, ja sen alle merkitään kaikki kiinteät kulut. Kulut voi jakaa kategorioihin, esimerkiksi asumiseen liittyvät kulut (vuokra, lainan lyhennykset, jätemaksut, vesimaksut ja niin edelleen). Harva tietää ulkoa, paljonko häneltä kuluu kuussa ruokaan. Asian voi tarkastaa verkkopankista tai keräämällä kuukauden ajan kaikki ruokakaupan kuitit talteen. Kuitteja seuraamalla selviää sekin, kuinka suuri osa ruokakauppakuluista kuluu makeisiin, alkoholiin, vaippoihin tai esimerkiksi hedelmiin.

Sähkölaskut vaihtelevat kuukausittain. Keskiarvo on helppo laskea sähköyhtiön asiakassivuilla, missä pystyy selaamaan vanhoja laskuja. Omilta asiakassivuilta voi tarkastaa myös puhelinlaskujen keskiarvon. Kun olet vähentänyt kaikki kuukausittaiset kulut kuukausittaisista tuloistasi, saat selville, paljonko sinulla jää käteen elämistä varten. Tuota summaa ei saisi ylittää, sillä muuten elää yli varojensa, ja se on kestämätön tilanne. 

Palkasta tulisi saada ainakin 10 % prosenttia säästöön, mutta jos se on mahdotonta, on satasen tai edes kympin kuukausittainen säästö parempi kuin ei mitään. Pyri siirtämään sopiva summa säästötilille tai rahastoon heti palkkapäivänä, jotta sinulle kertyisi pikkuhiljaa puskurirahastoa. 

Jos viivan alle jäävä summa on turhan pieni kuukauden elämiseen, on tarkasteltava sitä, voiko tuloja nostaa (esimerkiksi sivutoimisella yrittäjyystoiminnalla tai affiliate-mainonnan kaltaisella passiivisella tulolla) ja kuluja pienentää.

Kulujen pienentäminen vaatii kilpailuttamista

Lähes kaiken voi kilpailuttaa. Vuokralla asuva voi muuttaa edullisempaan vuokra-asuntoon, ja omistusasuja voi kilpailuttaa asuntolainansa ja tarkastaa, saisiko remonttilainaan edullisemman koron ottamalla taloyhtiön lainan omiin nimiin. Sähkösopimus, puhelinliittymä, vakuutusyhtiö ja kuntosalijäsenyys kannattaa kilpailuttaa saman tien – näin voi säästää satasia kuussa. Ruokakauppojen kilpailuttaminen on sekin erityisen tehokasta, samoin kaupan omien merkkien ja muiden ”alahyllyn tuotteiden” suosiminen. Ruokaostoksilla kannattaa aina seurata kilo- tai litrahintaa, eli kappalehintaa. Kilpailuta mahdollisuuksien mukaan myös ammattiliitto, luottokorttiyhtiö, eläinlääkäripalvelut ja omat kulutusluotot. 

Useista pienistä lainoista, osamaksusopimuksista ja luottokorttiveloista voi syntyä kymmenien eurojen kuukausikulut – korkokuluista puhumattakaan. Kannattaa ottaa yksi iso laina, millä maksaa pois kaikki pienemmät kulutusluotot. Kuinka yhdistää lainat? Aloita vierailemalla omassa pankissa, ja jos siellä näytetään punaista valoa, hae lainojen yhdistelylainaa netissä. Edullisin laina löytyy vertailemalla eri lainantarjoajien ilmoittamia todellisia vuosikorkoja. 

Toinen tapa säästää on luopua

Toinen tapa säästää on luopua. Meillä on tapana ylivarustella arkea, ja se johtaa suuriin elinkustannuksiin, joiden kattamiseksi on tehtävä entistä enemmän töitä. Voisiko autosta luopua, entä kesämökistä? Voisiko tavaroiden karsimisen jälkeen muuttaa pienempään asuntoon? Voisiko tupakoinnista, kampaajakäynneistä tai esimerkiksi huuhteluaineen käyttämisestä luopua?

Luopumisen ja pihistelemisen voi vetää äärimmilleen. Esimerkiksi vessapaperin voi kuivattaa ja käyttää uudelleen (tai korvata vedellä), astianpesukonetabletit voi puolittaa ja asunnon jättää lämmittämättä. Kirjekuoret voi höyryttää auki, kääntää ympäri ja käyttää uudelleen. Ison hädän voi hoitaa kirjastossa, ja vaatteet tuulettaa pesemisen sijaan. Äärimmäisiä säästövinkkejä löytyy vaikka millä mitalla, eivätkä kaikki ole lainkaan toteuttamiskelpoisia. 

Liian askeettinen elämä on ankeaa. Jos kuntosalijäsenyys on sinulle henkireikä, pidä siitä kiinni viimeiseen asti. Myöskään ruoan terveellisyydestä ja monipuolisuudesta ei kannata tinkiä. Niinä kuukausina, kun laskuja on vino pino, maksa ne kiireellisyys- ja tärkeysjärjestyksessä. Jos rahat eivät riitä, ota hyvissä ajoin yhteyttä velkojaan, ja pyydä maksuaikaa. Laskujen maksamatta jättäminen voi johtaa luottotietojen menettämiseen ja ulosottoon, ja siitä suosta nouseminen on vaikeaa. Välttele uuden velan ottoa maksujen tai lainanlyhennysten maksamiseen viimeiseen asti. 

Jää tämä artikkeli

Facebook
Twitter