Suunnitteletko juhlia? Näin saat sen sopimaan budjettiisi

Juhla

Jos et ole pitkään aikaan saanut kutsuja juhliin, järjestä sellaiset itse. Aina löytyy jokin syy juhlia – syntymäpäivät, hääpäivä, kesän alkaminen tai kesän loppuminen, vappu tai juhannus tai vaikkapa Juhli ainutlaatuista kykyäsi -päivä, mitä vietetään 24.11. 

Yrityksessä voidaan juhlia vaikkapa hyvää myyntitulosta, tai järjestää juhlat ihan vain yhteishengen kohentamiseksi. Yrittäjällä on varmasti muutakin tekemistä kuin juhlien järjestäminen, siksi kannattaa muistaa Fantastico Production -tapahtumanjärjestäjä. Ammattimainen tapahtumanjärjestäjä luo unohtumattomat kemut, joista kaikki työntekijät ja muut juhliin kutsutut saavat uutta virtaa!

Fantastico Production järjestää tarjoilut, huippuluokan artistit ja kaiken tarvittavan tekniikan myös yksityishenkilöiden juhliin. Kannattaa ottaa yhteyttä ja varata konsultaatio, tai käyttää heidän sivuillaan olevaa, suuntaa antavaa budjettilaskuria juhlien järjestämiseen!

Kaikki lähtee budjetista

Kun alat suunnitella yrityksen juhlia tai vaikkapa omia syntymäpäiviäsi, aloita laskemalla, paljonko voit kuluttaa juhliin. Tarvittaessa voit saada lainaa juhlien järjestämistä varten, mutta lainaa ei kannata ottaa hetken mielijohteesta. Kivat ja viihtyisät juhlat voi järjestää pienelläkin budjetilla.

Seuraavaksi käymme läpi, mitä juhlatila, tarjoilut ja juhlatilan koristeet voivat maksaa. Hinnat vaihtelevat suuresti, joten nämä summat ovat vain suuntaa antavia esimerkkejä.

Juhlapaikka

Kilpailuta eri juhlapaikat ja tee varaus ajoissa. Jos järjestät juhlat kotona, ei juhlapaikka maksa mitään – ellet tarvitse telttaa pihalle. Ison juhlateltan vuokra pyörii noin 600 eurossa. Rautakaupasta voit ostaa edullisen katoksen muutamalle hengelle jo parillakympillä. 

Seurakuntasalin vuokra on noin viisikymppiä tunti. Ravintolat pyytävät suurin piirtein samaa, ellei ravintolasku ylitä tiettyä summaa, jolloin tilavuokran saa kaupan päälle. Hienojen kokoustilojen juhlasalit voivat maksaa satoja, kenties tuhansiakin euroja.

Pitopalvelu

Pitopalvelu maksaa vähintään 20 euroa henkilö. Mitä vähemmän väkeä, sitä enemmän yhden hengen ruokailu maksaa. Myös poikkeuksellisen erikoiset ja laadukkaat tarjoilut nostavat pitopalvelun hintaa. 20 hengen juhlissa pitopalvelu maksaa ainakin 500 euroa, ja 100 hengen juhlista pitopalvelu kuittaa ainakin pari tonnia. Jos tilaat pieniin juhliin kokin jostain kuuluisasta ravintolasta, maksaa se ainakin 50 euroa per ruokailija. 

Halvemmalla pääset, kun teet ruoat itse ja palkkaat tarvittaessa tarjoilijan (noin 40 euroa per tunti). Sadan hengen ruokien kokkaaminen vaatii kuitenkin paljon aikaa ja vaivaa – olisiko sinulla tarpeeksi isoja kattiloitakaan? Entä miten hoitaisit kylmäsäilytyksen? Yksi vaihtoehto on toki lainajääkaappi ja vuokratut kattilat.

Alkoholi

Alkoholijuoma

Pitopalvelu ei saa myydä alkoholia, joten sinun tai työntekijöidesi pitää käydä Alkossa – tai Virossa. Jos ostat juomat Suomesta, kuluu 20 hengen juomiin vähintään 200 euroa, ja sadan hengen jano hoidetaan reilulla tonnilla. Yhdestä viinipullosta saa noin kuusi lasillista, ja vieras tahtoo yleensä santsata.

Voit yllättää vieraasi omalla baarimikolla, mutta keikka maksaa useita satoja euroja. Halvemmaksi tulee tehdä perinteinen booli, tai järjestää sivupöydälle erilaisia juomia, joista vieraat voivat valmistaa omat drinkkinsä.

Varaa myös kahvia runsaasti: ainakin 3 kupillista per juhlavieras. Teenjuojat arvostavat laadukasta teetä ja ruskeaa sokeria. 

Mitä kaikkea voi ostaa valmiina?

Jos sinulla ei ole yhtenäisiä astioita 20 hengelle (saati sadalle!), voit ostaa kertakäyttöastioita tai vuokrata astiastoja pitopalvelulta, seurakunnalta tai esimerkiksi Martoilta. Astiaston vuokra on korkeintaan viisi euroa per vieras. Voit saada vuokrattua myös pöytäliinat. 

Kutsukortit kuorineen voi tilata netistä – hinta on tuolloin noin kolme euroa per kortti. Valmiit kortit tulevat monesti edullisemmiksi kuin itse askarrellut. Halutessasi voit toki ostaa korttitarvikkeet askartelukaupasta. Askartelukaupassa myydään usein myös juhlakoristeita. Juhlakoristeisiin voi laittaa vaikka tuhansia euroja, mutta juhlatilan koristelun voi hoitaa myös luonnonkukilla. Silitetyt, kauniit pöytäliinat ovat katosta roikkuvia paperikoristeita tärkeämmät. 

Kukkakaupasta ostettu laite kruunaa noutopöydän – muita pöytiä tai tiloja ei ole pakko koristella kukkalaitteilla. Yksi vaihtoehto on laittaa pöytiin hillopurkkeja, joissa on yksi ruusu kussakin. Ruusuja saa marketista (noin 5 e/20 kpl) halvemmalla kuin floristilta.

Lähes kaiken voi ostaa valmiina, myös juhlien suunnittelun. Juhlasuunnittelija tai tapahtumanjärjestäjä hoitaa kaiken puolestasi aina juhlatilan valinnasta pitopalvelun kilpailuttamiseen ja sopivien juontajien, esiintyjien ja valoteknikkojen valintaan. Juhlasuunnittelijan palkkaaminen maksaa edullisimmillaan noin 50 euroa per tunti. 

Kotijuhlissa kannattaa muistaa, että esimerkiksi siivouksesta ja tarjoilusta voi hakea kotitalousvähennystä

Jää tämä artikkeli

Facebook
Twitter